Welke infosessies biedt Coponcho aan?
Wat wij aanbieden
- Infosessies zijn voordrachten volgens een aantal thema’s.
- Maatwerk kan ook: contacteer ons gerust met meer info over je doelgroep en over de vragen die je doelgroep heeft.
- Een docent die de groep meeneemt binnen enkele mantelzorgthema’s.
- De interactie en het gebruik van methodieken tijdens de infosessies worden professioneel begeleid.
- Een brochure voor alle deelnemers met alle info en contactlijnen.
Wat jullie voorzien
- Een minimum van 5 deelnemers.
- Een ruimte met aanwezigheid van voldoende zitplaatsen.
- Koffie of water voor deelnemers.
- Een beamer en kabel en scherm voor projectie.
Thema’s
Wegwijs Mantelzorg: Welke financiële ondersteuning bestaat er?
Mantelzorg voor beginners: wat is mantelzorg? Welke financiële ondersteuning bestaat er binnen de Vlaamse Sociale Bescherming? Hebben jij of je zorgbehoevende recht op een premie of zorgbudget? Hoe en bij wie vraag je die aan en wat zijn de voorwaarden? Wat is het mantelzorgstatuut en welke voorwaarden zijn er om zo’n attest te krijgen? We sluiten af met enkele tips over hoe je als mantelzorger je grenzen bewaakt en bij welke diensten je terecht kan.
Wegwijs Mantelzorg: Hoe combineer ik werk en mantelzorg?
Mantelzorg voor beginners: wat is mantelzorg? Hoe combineer je mantelzorg met werken? Vanaf wanneer heb je recht om verlof te nemen als mantelzorger en hoe vraag je het aan? Welke verlofmogelijkheden bestaan er? We wisselen praktische tips uit over hoe je werk en mantelzorg haalbaar houdt en staan stil bij diensten die je kunnen helpen om de zorgsituatie te verlichten.
Wegwijs Dementie: Hoe omgaan met dementie?
Hoe kan je dementie herkennen en wat zijn de oorzaken en symptomen? Aan de hand van casussen staan we stil bij de verschillende fases van de aandoening. Je wisselt ervaringen uit en krijgt zo tips en inzichten in de veranderingen die optreden in het dagelijkse functioneren van een persoon met dementie.
Verlies en rouw bij mantelzorg
Na een intensieve zorg staat je als mantelzorger vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid van een persoon, maar ook afscheid van een manier van leven. Hier maken we kennis met de verschillende vormen van rouw. Verlies kan je zowel tijdens als na de zorg confronteren. Tijdens deze interactieve uiteenzetting kan je als mantelzorger ervaringen uitwisselen, stilstaan bij je eigen rouwproces en met behulp van enkele tips op zoek gaan naar een nieuwe zingeving.
Mantelzorger? Zorg je ook voor jezelf!
Zorgen voor een ander vraagt veel energie. In dit thema staan we stil bij de veerkracht van mantelzorgers. Hoe zorg je voor je naaste samen met beroepskrachten? Hoe geef je op een goede manier zorg en ondersteuning zonder er zelf onderdoor te gaan? Welke opvang- en thuiszorgmogelijkheden zijn er? Je leert concrete, positieve en realistische doelen bepalen voor de toekomst.
Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen!
Door de voortdurende inspanningen bij een zorgsituatie loop je als mantelzorger het risico dat de zorg ontspoort. Dit thema geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg tijdig te voorkomen. Aan de hand van getuigenissen en casussen krijg je als mantelzorger op een positieve manier inzicht in wat de dunne grens is tussen ontspoorde (mantel)zorg en (ouderen)misbehandeling.
Eerste hulp bij zorgplanning
Op een interactieve manier kom je alles te weten over zorgplanning: wat is zorgplanning, waarom en wanneer is zorgplanning nodig? We staan stil bij de zorgbelevenis door na te denken wat jij belangrijk vindt in de zorg. Hoe ga je het gesprek met je naasten aan over een mogelijke rusthuisopname? En hoe weet je welke assistentiewoning of woonzorgcentrum aan je wensen voldoet? We behandelen ook onderwerpen als zorgvolmacht, bewindvoering en wilsverklaringen.
Ken je rechten als patiënt
Als patiënt heb je rechten. Maar wat houden die rechten precies in? Geeft de specialist je medische informatie altijd door aan je huisarts en mag je je eigen dossier inkijken? Kan je de verzorging door een arts weigeren en wat doe je bij een klacht over je behandeling of ziekenhuisfactuur? Tijdens deze interactieve infosessie staan we stil bij alle rechten van de patiënt en zijn mantelzorger.
Emotionele arbeid en zorgen voor een ander
Tijdens deze infosessie staan we stil bij de draagkracht en draaglast die het zorgen voor anderen met zich meebrengt. Het gaat niet enkel om de taken die je uitvoert in gezinsverband of binnen een zorgsituatie, maar ook de emotionele of mentale arbeid die erbij komt kijken. Een (over)vol hoofd is immers ook een zware last om te dragen. Aan de hand van casussen en oefeningen maken we duidelijk wat die emotionele arbeid precies inhoudt. Je leert vaardigheden en krijgt tips om sterker in je schoenen te staan en voldoende je grenzen af te bakenen.
Op vakantie als mantelzorger
Vakantie kan een helend effect hebben op mantelzorgers, maar deeerste stap hiernaartoe zetten is vaak geen evidentie. Verschillende verenigingen organiseren daarom vakanties op maat van mantelzorgers en hun zorgvragers. Tijdens deze bijeenkomst gaat Coponcho graag in op jullie vragen en mogelijke twijfels.
Kwaliteit en evaluatie
Onze infosessies worden continu geëvalueerd en verbeterd. Ze volgen de actualiteit en zijn up-to-date met de laatste wijzigingen.