Inspiratiegids “Bouwstenen mantelzorg”

Creëer een mantelzorgondersteunende omgeving in en rond het ziekenhuis

In de inspiratiegids “Bouwstenen mantelzorg” komen vier fundamentele pijlers of ‘bouwstenen’ aan bod: erkennen, informeren, signaleren en ondersteunen. Deze bouwstenen staan aan de basis van een succesvolle samenwerking tussen zorgprofessionals en mantelzorgers, met aandacht voor ieders rol en eigen perspectieven binnen de zorgcontext.

In deze gids vind je…

  • Concrete acties rond mantelzorgondersteuning op korte en lange termijn
  • Inspirerende cases van zorginstellingen en welzijnsorganisaties
  • Relevante cijfers rond de meerwaarde van mantelzorgondersteuning
  • Reflectievragen als startblok om zelf aan de slag te gaan

Wil je ook een digitale inspiratiegids “Bouwstenen mantelzorg” ontvangen?

Waarom deze inspiratiegids?

Wanneer een zorgvrager in het ziekenhuis wordt opgenomen heeft dit ook een impact op de mantelzorger. Die vervult namelijk een belangrijke rol: de mantelzorger brengt rust, fungeert als brug tussen de thuissituatie en het ziekenhuis en waarborgt de continuïteit in de zorg. Vaak hebben zowel de mantelzorger, als de zorgvrager, vragende partij om de mantelzorger te blijven betrekken in deze uitdagende situatie!

Heel wat Vlaamse ziekenhuizen, zorginstellingen en welzijnsorganisaties zetten al mooie stappen om mantelzorgers te betrekken en waar mogelijk te ondersteunen. Dankzij hun waardevolle input en perspectieven konden we deze uitgebreide gids samenstellen. Hiermee willen we anderen inspireren, motiveren en begeleiden bij het creëren van een ondersteunende omgeving en een soepele samenwerking met mantelzorgers.

Inspiratiegids "Bouwstenen mantelzorg"

Deze inspiratiegids werd geschreven in samenwerking met onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn en kadert in het project ‘Mantelzorgers betrekken bij scharniermomenten’ van het Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024.

Meer berichten

Vraag een vorming aan!

Wil jij als woonzorgcentrum of ziekenhuis ondersteuning bieden aan mantelzorgers? Onze medewerkers helpen je met plezier bij het organiseren van…

Lees meer

Informatie en tools voor zorgprofessionals

Als zorgprofessional kom je ongetwijfeld vaak in aanraking met mantelzorgers, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Misschien…

Lees meer