Terugblik op de Inspiratiedag Mantelzorg: van onzichtbaar naar onmisbaar

Op 14 juni vond onze Inspiratiedag Mantelzorg plaats, een dag die in het teken stond van jullie, mantelzorgers. Samen met WVLManteltMee en AZ Groeninge trommelden we zorg- en welzijnsprofessionals uit heel West-Vlaanderen op om hen te laten zien hoe belangrijk jullie rol is en hoe ze jullie kunnen ondersteunen tijdens cruciale momenten binnen het zorgproces. Met maar liefst 87 deelnemers konden we niet trotser zijn op de opkomst. Dit onderstreept nogmaals hoe essentieel het is om mantelzorgers zoals jullie in de schijnwerpers te zetten.

Waarom deze inspiratiedag?

Als mantelzorger sta je vaak voor grote uitdagingen, zoals een ziekenhuisopname of het verhuizen naar een woonzorgcentrum van de persoon voor wie je zorgt. Dit zijn periodes die onzekerheid en stress met zich mee kunnen brengen en waarin jij soms met heel wat vragen blijft zitten. Misschien kan je zelf ook extra ondersteuning gebruiken, of wil je net méér doen en samenwerken met de zorgverleners? Tijdens de inspiratiedag lieten we zorg- en welzijnsprofessionals zien hoe belangrijk het is om jullie niet alleen te ondersteunen, maar ook actief te betrekken bij de zorg. Jullie zijn onmisbare schakels die een cruciale rol spelen in het welzijn van jullie dierbaren.

“Het was een energetische en afwisselende dag, met leuke connecties en inspirerende workshops”

Inspiratiedag

Een warme start met rijke inhoud

Na een warme kop koffie, zette onderzoeker Ida Walgraef van HoGent meteen de toon aan de hand van een inspirerende keynote waarin ze de essentiële rol van mantelzorgers tijdens een opname en ontslag uit een ziekenhuis benadrukte. De aanwezigen werden uitgenodigd om na te denken over hoe ze mantelzorgers beter kunnen ondersteunen in deze periodes.

De twee daaropvolgende workshops werden gevuld met praktische tips en inzichten om zelf aan de slag te gaan met mantelzorgers in zorgorganisaties. Naomi De Bruyne van mantelzorgvereniging Steunpunt Mantelzorg sprak over de kracht van een gelijkwaardige samenwerking tussen formele zorgverleners en mantelzorgers. Haar boodschap was duidelijk: als zorgverleners en mantelzorgers samenwerken, wordt de zorg niet alleen beter, maar ook menselijker. 

Na een korte pauze gingen we verder met de workshop van Coponcho. Daarin hadden we het over de concrete stappen en/of bouwstenen om de mantelzorgondersteuning in ziekenhuizen te verbeteren. We gaven praktische ideeën, op korte en lange termijn, om de ervaring van mantelzorgers in het ziekenhuis te verbeteren en hen te helpen tijdens zo’n uitdagende periode. Maatschappelijk werker Phoebe Ameye van AZ Groeninge deelde hoe zij dit in het ziekenhuis aanpakt. Elke deelnemer ontving tot slot onze inspiratiegids “Bouwstenen mantelzorg” om deze ideeën in hun eigen organisaties toe te passen.

“Binnen onze organisatie doen we al heel wat om mantelzorgers te ondersteunen, maar hier kregen we nog meer inspiratie om het beter te doen”

Opening van de ‘Mantelzorg Journey’

Na een verkwikkende lunch volgde de ‘Mantelzorg Journey’, een interactieve wandeling door de groene omgeving van het AZ Groeninge. Ondanks het regenachtige weer was de sfeer opperbest! Gewapend met onze regenjassen trotseerden we samen de regen. We hielden halt op verschillende punten waar experts hun inzichten deelden over de scharniermomenten in jullie leven als mantelzorger. Van de eerste diagnose tot de eenzaamheid die mantelzorgers soms ervaren, elk aspect werd belicht.

De wandeling was meer dan alleen een fysieke activiteit; het was een metafoor voor de reis die jullie maken als mantelzorgers en de veerkracht die jullie dagelijks tonen.

Een dag vol inspiratie en verbinding

Met nieuwe inzichten, inspiratie en de bevestiging van het belang van mantelzorg, gingen de deelnemers huiswaarts, klaar om de opgedane kennis in hun eigen organisaties toe te passen en de zorg voor mantelzorgers naar een hoger niveau te tillen!

“Ik heb het gevoel dat de ondersteuning van mantelzorgers steeds meer armen en voeten krijgt”

Meer artikels

rouw en verlies

Omgaan met verlies

4 april 2023

Ann Kindts (46) kreeg op 39-jarige leeftijd een burn-out. In haar zoektocht om weer vat op haar leven te krijgen,…

brus

Opgroeien als Brus

21 december 2022

Broers en zussen van een kind met een zorgbehoefte worden ook wel ‘brussen’ genoemd. Een zorgbehoevend kind grootbrengen heeft ook…

Nathalie

Wanneer je tegelijk mama en mantelzorger bent

1 oktober 2020

Nathalie is de mama van Floris. Door complicaties tijdens de bevalling liep hij schade op aan de hersenstam, het deel…